Kvalitet vazduha

Izdržaćemo 30 dana bez jela, 3 dana bez vode, ali samo 3 minuta bez disanja. Svež vazduh nam nije potreban samo radi udobnosti, nego prvenstveno zbog sopstvenog zdravlja. Pitanje je, šta dišemo kada 90% svog vremena provodima u zatvorenim prostorima.

 

NAŠE REŠENJE ZA ZDRAVU UNTRAŠNJU SREDINU

 

 

Sastavni deo strategije održivog stanovanja je da se ponude takva rešenja koja će uspeti da očiste vazduh ili odstrane plesni ili neželjene supstance iz unutrašnje sredine objekata. Radi se o veoma inovativnim rešenjima, koja su rezultat rada naših istraživačkih timova širom sveta.

Divizija Rigips proizvodi i isporučuje gips-kartonske ploče s tehnologijom Activ'Air. Radi se o inovativnom i trajnom rešenju za poboljšanje kvaliteta vazduha u vašoj kući ili kancelariji. U drugom planu tehnologije Activ'Air se krije specifična komponenta, koja nema nikakav negativan uticaj na životnu sredinu. Efikasna supstanca u pločama Activ'Air odstranjuje štetni formaldehid tako što ga promeni u neškodljive inertne supstance. Radi se o konačnom i nepovratnom procesu. Activ'Air trajno odstranjuje čak 70 % formaldehida iz vazduha. Activ'Air ne gubi efikasnost ni nakon uređenja površine krečenjem ili stavljanjem tapeta od uobičajenih materijala koji dišu. Nezavisne laboratorije potvrđuju da tehnologija Activ'Air ne izlučuje povratno formaldehid u vazdušnu sredinu. Komponenta Activ'Air je efikasna tokom najmanje 50 godina.

 

Slično rešenje, koje odstranjuje formaldehid iz unutrašnje sredine, nudi Adfors u obliku tapeta koje se kreče NOVELIO®CleanAir. One apsorbuju i permanento "gutaju" 70% formaldehida iz vazduha i to i preko nekoliko nanosa akrilne boje. Njihov efekat se uočava odmah i trajan je. Tako čine idealno rešenje za javne prostore, kakvi su na primer, škole, zdravstvene ustanove i stambene zgrade.

 

Sva akustička rešenje Ecophon, naročito za škole, bolnice, kancelarije i industrijske objekte doprinose stvaranju dobre radne sredine povećanjem udobnosti i učinka ljudi. Boja na bazi vode ima tako niske emisije tečnih organskih supstanci, da je dostigla najviši stepen klasifikacije A+ (veoma niska emisija), u Francuskoj. Mnogo vremena i truda je poklonjeno oblasti higijene, gde je uložen napor da se stvori takva struktura materijala, koja ima prirodnu odbranu od bakterija - bez korišćenja antibakterijskih hemikalija.

Isover nudi unikatno rešenje za zelene krovove. Osnova sistema krovova s vegetacijom su paneli od specijalnih mineralnih vlakana, namenjeni za direktno gajenje biljaka, umesto zemlje. Najveća pogodnost ovog načina ozelenjavanja je znatno manja težina nosećih konstrukcija, bolje ekonomisanje s vodom na krovu, termoizolacione funkcije i celokupno pojednostavljenje i pojeftinjenje krovova s vegetacijom.