Politika kolačića (cookies policy)

POLITIKA KOLAČIĆA (COOKIES POLICY)

I. Da li koristimo kolačiće?

Koristimo „kolačiće“ za praćenje posetilaca, na našoj veb stranici, stranicama na društvenim mrežama, putem elektronske pošte kojem vam šaljemo (u daljem tekstu: Kanali elektronske komunikacije) putem reklama na internetu na stranicama trećih lica, kao i posredstvom izvora od kojih dobijamo podatke. Time što nastavljate posetu ili korišćenje naših Kanala elektronske komunikacije, prihvatate korišćenje kolačića i sličnih tehnologija u svrhe koje su ovde opisane. 

 

II. Šta su kolačići i čemu služe? 

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se pohranjuju u memoriji ili na hard disku vašeg uređaja kada pristupite našim Kanalima elektronske komunikacije. Oni nam omogućavaju prikupljanje podatke o vašoj interakciji sa našim Kanalima elektronske komunikacije, da prepoznamo vaš uređaj kad posetite našu stranicu, da ustanovimo vaša interesovanja, personalizujemo naše ponude, prikupljamo informacije o saobraćaju i slično, kao i da vam ponudimo reklame kako na našoj veb stranici tako i van nje. 

Kolačići koje koristimo mogu biti:

 1. Prema veku trajanja: 
  • Sesijski kolačići - kolačići koji se brišu kada zatvorite pretraživač 
  • Stalni kolačići – kolačići koji ostaju na vašem uređaju za vreme koje je unapred definisano.
 2. Prema domenu kojem pripadaju:
 • Naši kolačići – koje postavlja server našeg Kanala elektronske komunikacije, sa kojim deli domen: 
 • Kolačići trećih lica – koje pohranjuju drugi domeni na našu internet stranicu, kao npr. kada postavimo link na stranicu, fajl koji je lociran na drugom domenu ili u slučaju opisanom u odeljku „koje kolačiće trećih lica koristimo“. 
 •  
III. Koje vrste kolačića koristimo? 

Na našim Kanalima elektronske komunikacije koriste se različite vrste kolačića u različite svrhe, i to: neophodni kolačići, kolačići učinka, funkcionalnosti, ciljanog marketinga i statistike u svrhe navedene u listi. Neke kolačiće na naše Kanale elektronske komunikacije može da postavi i treće lice da bi se dodala nova funkcija na našim Kanalima elektronske komunikacije. Ne koristimo kolačiće u druge svrhe, osim navedene. 

Kolačići statistike na saint-gobain.rs veb stranici

Ova veb stranica koristi Google Analytics – uslugu internet statistike koju pruža Google.Inc (Google). Informacije koje generiše kolačić o vašoj upotrebi ovog sajta (uključujući i IP adresu) prenose se na server kompanije Google u SAD i tamo se pohranjuju. Google će koristiti ove informacije za procenu korišćenja veb stanice, te sastavljanja izveštaja o aktivnostima na stranici za veb operatere i za pružanje drugih usluga u vezi sa aktivnostima na stranici i upotrebom interneta. Google može takođe prenositi te informacije trećim licima kad je tako propisano zakonom ili kada ta lica obrađuju te podatke za njega. U odeljcima „onesposobljavanje kolačića na vašem pretraživaču“ i „šta da radite ako ne želite da se kolačići pohranjuju na vašem uređaju ili ako želite da ih ukinete?“ možete pročitati više o načinu sprečavanja navedenog. Korišćenjem ove web stranice, pristajete na obradu podataka o vama od strane Google-a na način opisan gore i za tu svrhu.

Neophodni kolačići na saint-gobain.rs 

„Neophodni kolačići“  vam omogućavaju da se krećete po veb stranici i koristite njene osnovne funkcije kao što su na primer „zapamti proizvod“ ili „korpa za kupovinu“. Bez ovih kolačića, ne bi smo mogli da vam pružimo zahtevane usluge. Skrećemo vam pažnju da ovi kolačići ne skupljaju bilo kakve podatke koji bi se mogli koristiti u svrhe marketinga ili skladištenja informacija koje ste stranice posetili na internetu.

Kolačiće neophodne za rad koristimo:

 • Radi čuvanja podataka koje ste uneli u narudžbenice kada se krećete različitim stranama u toku jedne posete internetu;
 • Radi čuvanja podataka o robi i uslugama koje ste naručili kada se napustite našu stranicu;
 • Kako bismo registrovali da ste prijavljeni na našu stranicu;
 • Kako bismo osigurali da ste prijavljeni za željenu uslugu na našoj stanici u situaciji kada vršimo izmene u njenom funkcionisanju; i
 • Radi usmeravanja korisnika na određene načine korišćenja usluga ili određene usluge.

Prihvatanje ovih kolačića je uslov za korišćenje naše veb stranice, te ako onemogućite njihov rad na vašem uređaju, ne možemo da garantujemo da će vaša poseta veb stranici biti moguća i bezbedna.

Kolačići učinka na saint-gobain.rs

„Kolačići učinka“ služe za prikupljanje podataka o načinu na koji koristite naše Kanale elektronske komunikacije (npr. koju stranu ste posetili i da li se prilikom vaše posete desila neka greška u funkcionisanju stranice). Ovi kolačići ne skupljaju podatke na osnovu kojih bi se mogao odrediti vaš identitet i koriste se samo u svrhe unapređenja rada stranice, određivanja interesa naših posetilaca i merenja uspešnosti naših reklamnih kampanja.

Koristimo kolačiće učinka radi:

 • Analitike sajta: kako bismo dobili statističke podatke o načinu korišćenja naših Kanala elektronske komunikacije;
 • Utvrđivanja efekata reklamnih kampanja: kako bismo ustanovili koliko su delotvorne naše reklame, uključujući i one reklame koje korisnike upućuju na našu stranicu;
 • Povezanog praćenja: kako bismo obavestili naše partnere da je neki od posetilaca našeg sajta takođe posetio i njihov. Ovo obaveštenje može da sadrži podatke o proizvodima koje ste kupili;
 • Ispravljanja grešaka u radu: kako bismo unapredili rad naših Kanala elektronske komunikacije, beleženjem broja grešaka koje se dogode prilikom poseta; i
 • Testiranja dizajna Kanala elektronske komunikacije: kako bismo testirali različite dizajne naših Kanala elektronske komunikacije.

Neki od ovih kolačića kontrolisani su od strane trećih lica, pa detaljnije informacije o kolačićima i politici zaštite privatnosti možete dobiti na njihovoj veb stranici.

Nastavkom posete prihvatate upotrebu „kolačića učinka“. Prihvatanje navedenih kolačića je uslov za korišćenje naše veb stranice, te u slučaju da onemogućite njihovu upotrebu, ne možemo da garantujemo funkcionisanje naše veb stranice na vašem uređaju.

Kolačići funkcionalnosti na saint-gobain.rs

„Kolačići funkcionalnosti“ se koriste kako bi se omogućilo pružanje usluga ili čuvanje podataka o podešavanjima, a radi poboljšanja kvaliteta vaših poseta Kanalima elektronske komunikacije.

Koristimo kolačiće funkcionalnosti:

 • Kako bismo sačuvali vaša podešavanja kao što su izgled stanice, veličina teksta, boje i dr.;
 • Kako bismo zabeležili podatak da li smo vas već pitali da li želite da popunite anketu; i 
 • Kako bismo vam pokazali da ste prijavljeni na veb stanicu.

Neki od navedenih kolačića kontrolisani su od strane trećih lica, te detaljnije informacije o kolačićima i politici zaštite privatnosti možete dobiti na njihovoj veb stranici.

Kolačići ciljnog marketinga na saint-gobain.rs

„Kolačići ciljnog marketinga“ su kolačići koji se odnose na i povezani su sa uslugama koje nama pružaju treća lica. Pružanjem ovih usluga treća lica registruju vašu posetu našim Kanalima elektronske komunikacije. 

Koristimo kolačiće ciljnog marketinga:

 • Kako bismo se povezali sa društvenim mrežama kao što je Fejsbuk ili Youtube: podaci o vašoj poseti dobijeni na ovaj način mogu se koristiti u svrhe ciljanog marketinga na drugim veb stranicama; i
 • Da bismo marketinškim agencijama pružili podatke o vašoj poseti kako bi one mogle da vam prikažu reklame za koje biste možda bili zainteresovani.
Svi navedeni kolačići kontrolisani su od strane trećih lica, pa detaljnije informacije o kolačićima i politici zaštite privatnosti možete dobiti na njihovoj veb stranici.

 

IV. Kako koristimo kolačiće u svrhe reklamiranja? 

Kolačići nam pomažu da vam efikasnije ponudimo odgovarajuće reklame. Oni nam takođe pomažu da bolje razumemo i poboljšamo svoje usluge i da znamo kada ste videli sadržaje. Napomena: pošto vaš internet pretraživač može tražiti oglase i uređaje za praćenje direktno od reklamnih mrežnih servera trećih lica, te mreže mogu pregledati, uređivati ili postavljati kolačiće trećih lica, kao da ste pokušali da pristupite stranici na njihovom veb sajtu. Oglasi koje mi objavljujemo takođe mogu postavljati kolačiće trećih lica. Dodatne informacije o kolačićima trećih lica možete dobiti na veb stranicama tih lica.

‎‎Lista kolačića:

 
V. Koje podatke skupljaju kolačići

Kolačići nam ne omogućavaju da vas identifikujemo, već služe za čuvanje podataka o informacijama koje pregledate na našoj web stranici, datumu i vremenu poseta stranici, itd.

 

VI. Gde šaljemo vaše podatke i sa kim ih delimo

Informacije dobijene putem kolačića kontroliše Saint-Gobain građevinski proizvodi doo Beograd. Informacijama od neophodnih kolačića ne mogu pristupiti treća lica, dok informacijama dobijenim od kolačića statistike, marketinga i youtuba mogu pristupati treća lica (društvene mreže) i mogu biti dostavljane marketinškim agencijama. 

 

VII. Šta je zahtev da se ne vrši praćenje (Do Not Track – DNT)

DNT je koncept u razvoju koji ima za cilj da uvede mehanizam koji bi omogućio korisnicima interneta da kontrolišu praćenje njihovih online aktivnosti putem podešavanja na svom pretraživaču, s tim da DNT tehnološki standard još nije usvojen. Mi automatski prikupljamo kolačiće i druge podatke kada posetite neki od Kanala elektronske komunikacije, pa usled toga trenutno ne prihvatamo pretraživače sa zahtevom „da se ne vrši praćenje“. 

O tome kako da se odjavite da se vaši podaci ne bi prikupljali putem sredstava za praćenje, možete pročitati više u našoj Politici privatnosti.  

 

VIII. Onesposobljavanje kolačića na vašem pretraživaču

Većina pretraživača omogućava vam da kontrolišete kolačiće podešavanjima na vašem uređaju, što znači da u svakom trenutku možete da se odlučite da se odjavite sa određenih mehanizama za praćenje podešavanjem postavki u svom pretraživaču, s tim da vas onemogućavanje tih funkcija može sprečiti da koristite određene funkcije ili da u potpunosti iskoristite naše ponude na Kanalima elektronske komunikacije, kao i da pogorša vaše sveukupno korisničko iskustvo budući da više neće biti personalizovano. 

 

IX. Šta da radite ako ne želite da se kolačići pohranjuju na vašem uređaju ili ako želite da ih ukinete? 

Možete da odbijete ili obrišete kolačiće na našoj veb stranici. Kako biste saznali više o kolačićima i drugim sredstvima za praćenje kao i o načinu upravljanja njima, možete pročitati uputstvo za pomoć na vašem pretraživaču. Ako odaberete da odbijete ili obrišete kolačiće, neke funkcije naših Kanala elektronske komunikacije mogu biti otežane. Ako koristite drugi računar ili promenite pretraživač potrebno je da ponovite postupak odbijanja ili brisanja kolačića. Za više informacija o kolačićima, uključujući i to kako da utvrdite koji su kolačići postavljeni na vaš uređaj, kako da upravljate kolačićima ili ih obrišete posetite www.allaboutcookies.org. ili www.aboutcookies.org.