Breclavska pogrebna dvorana, Češka

Břeclavská smuteční sín

Češki projekat Pogrebne dvorane u Breclavu je dobio još jednu pobedu nakon uspeha u nacionalnom kolu Rigips Trophy 2020. U međunarodnom krugu takmičenja, u kategoriji spuštenih plafona, zauzeo je prvo mesto. 12. kolo Saint-Gobain International Gypsum Trophy održano je u novembru 2021. kao direktan prenos na digitalnoj platformi YouTube. Sala žalosti je tako odbranila titulu od prošle godine, kada je postala apsolutni pobednik 11. godine pomenutog takmičenja.

Izgradnja nove pogrebne dvorane u Breclavu počela je u junu 2017. godine i završena je u leto 2018. Projekat podrazumeva novu zgradi i revitalizaciju ulaznog hola groblja.

Dugi niz godina stanovnici Breclava čekaju dostojanstveno mesto za poslednje pozdrave sa svojim najmilijima. Obredna sala, koja se nalazi na glavnom groblju, više im nije odgovarala, pa je grad Breclav odlučio da je sruši i izgradi potpuno novi objekat. 

Moderna zgrada je izgrađena po planovima ing. arhitekte Libora Foukala. Nova pogrebna dvorana trenutno ima kapacitet od 120 mesta.

Drvo i beton

Za izgradnju pogrebne dvorane u Breclavu, stručnjaci su izabrali drvo kao glavni građevinski materijal. Zbog toga su za noseću konstrukciju glavne sale koristili drvenu ramovsku konstrukciju. Plafonske ploče, ulazni portal i ograda su od livenog monolitnog betona. Pozadinski objekat je dizajniran kao klasična zidna konstrukcija od cigle obložena prefabrikovanim elementima od prednapregnutog armiranog betona.

Gipskartonske ploče u glavnoj ulozi

Plafonski sistem glavne hale je, nakon konsultacija sa stručnjacima Rigips-a, ​​napravljen od savijenih gipskartonskih ploča, oslonjenih na drvenu i čeličnu rešetkastu konstrukciju. Za izbor svakog od materijala presudne su bile njegove karakteristične osobine koje predodređuju njegovu pogodnost za datu vrstu konstrukcije.

U unutrašnjosti pogrebne dvorane dominiraju materijali Rigips Gypton Big Curve. Reč je o gipskartonskim perforiranim pločama za rešenje lučnih dizajnerskih formi, poštujući visoke zahteve koji se odnose na akustiku u prostoriji. Ploče su proizvedene prema ČSN EN 14 190 i takođe su opremljene Activ'Air® tehnologijom za smanjenje formaldehida u unutrašnjosti.

Dodatno, na ovom projetku su korišćene i Rigips Glasroc F Riflex ploče.

Břeclavská smuteční sín reference image 1
Břeclavská smuteční sín reference image 2