Downtown One, Albanija

Downtown One

Saint-Gobain Group pobedila je u projektu Downtown One u Tirani, Albanija. Ova stambena i ujedno poslovna zgrada obuhvatiće mnoga rešenja i proizvode pojedinačnih brendova Saint-Gobain.

Najviši neboder u Tirani biće izgrađen 2024. godine, projektovanje ovog projekta pod nazivom Downtown One povereno je arhitektonskoj firmi MVRDV. Spektakularna zgrada je već na dobrom putu da dobije LEED Platinum sertifikat, zahvaljujući rešenjima Saint-Gobain koja će se koristiti za izradu fasada, podova, unutrašnjih pregrada i plafona, kombinujući znanje brendova Rigips, Isover, Weber, Adfors i Saint -Gobain Glass.

Fasada od 37 spratova, napravljena korišćenjem konzolnih elemenata, je "pikselna" mapa Albanije, sa svakim delom koji predstavlja grad ili selo, pružajući veličanstven panoramski pogled na grad i planine. Prednji prozori ovog arhitektonskog dela zahtevaju 11.700 m2 CLIMAPLUS COOL-LITE® SKN 176 dvostruka stakla sa visokom zaštitom od sunca. Za kreiranje lagane fasade korišćena je GLASROC®-X gipsana ploča u kombinaciji sa GLASROC®-X SKIM malterom, koji je specijalno proizveden lokalno da bi se stvorilo kompletno rešenje uključujući ploče, šrafove, staklenu vunu i malter. Ovo rešenje će se primeniti na 15.000 m2 fasade i obezbediće odličnu otpornost na vlagu, vatru i UV zračenje, a da pritom ostane lagana  

Više nego samo neboder, Downtown One će uskoro postati simbol Tirane.

Korišćeni materijali:
  • Gyproc / Rigips: GLASROC®-X, GLASROC®-X SKIM
  • Weber
  • Isover
  • Adfors
  • Saint-Gobain Glass: CLIMAPLUS COOL-LITE® SKN 176
Downtown One reference image
Downtown One reference image 1
Downtown One reference image 2
Downtown One reference image 3