Kula u Arlu sjedinjena sa prirodom - dizajnirana da bude lokalni orijentir

Kula u Arlu sjedinjena sa prirodom

Arhitekta Frank Geri dobitnik je nagrade na 13. takmičenju Saint-Gobain International Gypsum Trophy u kategoriji gips, za umetnički centar Luma Arles u južnoj Francuskoj. Ovo umetničko delo nazvano Kula je zgrada obložena sa 11.000 ploča od nerđajućeg čelika u središnjem delu umetničkog kampusa Luma Arles, a za potrebe fondacije Luma. Inspirisana je rimskom arhitekturom Arla, obližnjim planinama i slikom „Zvezdane noći“ Vinsenta van Goga, koja je naslikana u blizini.

Prvi materijali za gradnju dolazili su iz prirode, ali razvojem tehnologije su kombinovani i unapređivane su im karakteristike, kako bi bili efikasniji i ekološki podobniji. Među prirodnim materijalima nalaze se lokalna so, stabljike suncokreta i alge, kako bi se smanjio ugljenični otisak. 

Zidovi u lobiju obloženi su slanim panelima proizvedenim u drevnim solanama rezervata prirode, dok su alge iz Kamarka korišćene za završnu obradu zidova toaleta. Od stabljika suncokreta napravljeni su akustični paneli za bar. 

Kula Luma se prostire na 5.000 m², 9 spratova i ima 53 staklene kutije, a visoka je 56 metara. Na ovom prestižnom projektu primenjena je stručnost rada sa gipsom i korišćene su nove tehnologije kao što su 3D modeliranje i BIM da bi se postigli željeni oblici arhitekte Frenka Gerija. Kompanija Ile de France Platrerie je primenila Lutece® Projection 33 XPERT kako bi napravila takozvane „suknje“, strukture koja je proračunata i pričvršćena samo na vrhu, formirajući veličanstvenu draperiju.

Maja Hofman, osnivačica fondacije Luma, odobrila je zamenu unutrašnjosti i završna oblaganja paletom lokalnih proizvoda. Na ovaj način izvršeno je povezivanje sa regionom i zadovoljeni su ekološki uslovi zgrade, jer je izgrađena od betona i čelika, obložena pločama od nerđajućeg čelika. Hofman fondacija je donirala 150 miliona evra za renoviranje kule.

Kompanija Atelier Luma razvila je proizvodnju slanih panela tako što je uzgajala kristale soli na metalnoj mreži smeštenoj pod vodom velikog saliniteta. Ovaj materijal „raste“ pomoću kristalizacije tokom dve nedelje, a paneli se stvaraju zahvaljući energiji sunca i vetra.

Poznato je da prostorije sa betonskim zidovima imaju problem sa akustikom, te su zidovi u prizemlju zgrade visoke 56 metara presvučeni tankim materijalom od stabla suncokreta. Seme suncokreta upotrebljeno je za dobijanje biogoriva koje zgrada koristi. Mešavina penaste kore iz unutrašnjosti stabljike suncokreta, vlakana sa spoljašnje strane stabljike i proteina iz cveća bila je dovoljna da se napravi potrebni materijal. 

Pločice različitih boja izrađenih od algi prikupljenih u solani, predstavljale su završnu oblogu u toaletu. Vodene alge rastu brzo koristeći CO2 tokom rasta, i u ovom području ih ima u različitim bojama. U kulu je ugrađeno 30.000 pločica od algi u 20 različitih boja. Značajno je istaći da je zahvaljujući ovom projektu došlo do razvoja bioplastike izrađene od algi, koja u budućnosti može da zameni fosilnu plastiku.

Gerijeva kula i ceo kompleks prostiru se na 27 hektara. Karakteristika kule je održivi dizajn, kojem je doprineo zastakljeni deo u podnožju kružnog oblika, sa prirodnom ventilacijom, a sa druge strane značajno je i što se napaja obnovljivom energijom.

Izložbene galerije, istraživački centar i arhivski sadržaj, sale za organizovanje radionica i seminara, nalaze se u tornju skulpturalnog dizajna. U okviru kampusa ostalo je sedam nekadašnjih železničkih fabrika, od kojih su četiri obnovljene i funkcionišu kao izložbeni prostori i prostori za događaje. Godine 1981. grad Arl stavljen je na listu svetske baštine UNESCO, zbog rimskog nasleđa koje uključuje monumentalni amfiteatar i antičko pozorište.
 

Kula u Arlu sjedinjena sa prirodom
Kula u Arlu sjedinjena sa prirodom
Kula u Arlu sjedinjena sa prirodom
Kula u Arlu sjedinjena sa prirodom