Muzej budućnosti, Dubai

Muzej budućnosti, Dubai

Naši materijali su omogućili da se suočimo sa mnogim izazovima povezanim sa izgradnjom spektakularnog Muzeja budućnosti u Dubaiju. Ogroman ovalni prsten kao džinovsko oko bdi nad najvećim gradom Ujedinjenih Arapskih Emirata. Saint-Gobain je dao nekoliko rešenja za izgradnju ove zgrade, koja se smatra jednim od najkompleksnijih arhitektonskih projekata na svetu, a projektovala ju je arhitektonska kuća Killa Design.

Timovi brenda Gyproc razvili su novi sistem za potrebe projekta, koji sadrži čeličnu konstrukciju sposobnu da se naginje i okreće pod različitim uglovima. Ovi „dinamični“ ramovi, neophodni za ugradnju Gyproc gipskartonskih ploča, omogućili su stvaranje višestrukih krivina i različitih oblika koji su deo arhitekture zgrade. Ostala rešenja koja smo isporučili uključuju Adfors spojne trake za suvu gradnju, Kimmco-Isover staklenu vunu za izolaciju HVAC kanala i Weber visokokvalitetne cementne maltere.

Na fasadi zgrade, 1.024 čelične ploče su povezane sa Saint-Gobain Tape Solutions Norseal FS1000 spojnicama od pene. Ove zaptivke su odabrane zbog svoje jedinstvene kombinacije zaptivnih svojstava, otpornosti (vatra, voda, vazduh) kao i lakoće ugradnje, što doprinosi savršeno glatkom izgledu omotača zgrade. Fasada je prekrivena arapskom kaligrafijom, a svako slovo služi kao stakleni prozor.  

Simbol arhitekture koja neprestano pomera granice zahvaljujući sve efikasnijim materijalima, ovaj muzej, izgrađen na inicijativu Dubai Future Foundation, takođe je primer održive gradnje i teži LEED Platinum sertifikaciji. Uključuje više od 50 ekoloških projekata – na primer, lokacija će se napajati solarnom energijom i obezbediti terminale za punjenje električnih automobila.

Korišćeni materijali:
  • Gyproc / Rigips: čelične konstrukcije, gipskartonske ploče
  • Adfors: spojne trake
  • Kimmco-Isover: staklena vuna
  • Tape Solutions: spojnice od pene Norseal FS1000
  • Weber: cementni malter
Muzej budućnosti, Dubai banner 1
Muzej budućnosti, Dubai banner 2
Muzej budućnosti, Dubai banner 3
Muzej budućnosti, Dubai banner 4