Paviljon UAE na Expo 2020

Paviljon UAE na Expo 2020

Poznati španski arhitekta Santjago Kalatrava dobitnik je velikog priznanja za projekat Paviljona UAE na međunarodnom takmičenju Saint-Gobain International Gypsum Trophy, koje promoviše izvođače enterijerskih sistema suve gradnje. Ovogodišnji dobitnik Grand Prix priznanja predstavio je veličanstven, prepoznatljiv arhitektonski stil Paviljona UAE (Pearl Dome) na Expo 2020 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Dizajn paviljona je inspirisan vizijom sokola, nacionalnog simbola UAE, i odražava identitet i pionirski duh ove zemlje, negujući ravnotežu i vezu između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Najveći izazov bio je da se napravi kompleksna sferna kupola za šest nedelja, na projektu površine 15.000 m² sa minimalnom količinom otpada. Prepoznatljivi zaobljeni konzolni nosači sa hibridnim krovom sastoje se od ljuske i portala sastavljenog od 28 pokretnih krila. Svako krilo može da se otvori u roku od tri minuta, pokrivajući ugao od 110 do 125 stepeni. Pokretanjem 46 hidrauličnih dizalica omogućava se rotacija krila kao i podizanje celog krova. Ova kompleksna konstrukcija sadrži 180 tona sekundarnog čelika.

Projekat je potpuno usmeren ka održivosti i zato unutrašnjost krova krase fotovoltrični paneli. Zatvorena krila štite panele od kiše i peščanih oluja, a kada se otvore pružaju panelima maksimalnu osunčanost, kako bi proizveli dovoljnu količinu električne energije za napajanje celog paviljona.

Arhitektonski element Oculus skylight krasi krov paviljona. Postavljen je na visini od 27,8 metara i zauzima oblik logotipa Svetske izložbe EXPO 2020. On unosi svetlost u unutrašnjost paviljona, a Oculus je okružen rešetkama koje se otvaraju u slučaju požara.

U središte paviljona smešten je auditorijum s pokretnom platformom, koja nosi tribine zajedno sa gledaocima s jednog sprata na drugi tokom audio-vizuelnih projekcija. Paviljon Ujedinjenih Arapskih Emirata kreirao je impresivno iskustvo i uživanje u arhitektonskom doživljaju, kao i u filmskim projekcijama koje su dočarale istoriju, kulturu i vizionarske inovacije ove zemlje.

Paviljon UAE
Paviljon UAE
Paviljon UAE
Paviljon UAE