Sedište lučke uprave - Antverpen Havenhuis, Belgija

Sediště lučke uprave

Arhitektonski dragulj Zahe Hadid u Antverpenu je sedište lučke uprave. Reč je o inovativnoj zgradi koja je simbolična kapija u lokalnu luku. Novo sedište lučke uprave (Porta House) nalazi se na granici između belgijskog grada Antverpena i njegove luke. Renomirana arhitektonska firma Zaha Hadid Architects dizajnirala je ovu impresivnu staklenu zgradu koja se nalazi na krovu sto godina stare vatrogasne stanice da služi kao novo sedište lučke uprave Antverpena.

Zgrada je dugačka više od 100 metara, skoro pa se poklapa sa zgradom bivšeg vatrogasnog doma ispod nje. Proširenje će primiti do 500 dodatnih radnika lučke uprave koji su prethodno bili primorani da rade na odvojenim radnim mestima raštrkanim širom belgijske prestonice.

Zgrada se uzdiže iznad grada i luke. Odsjaji svetlosti čine da izgleda kao da je u pokretu. Ovaj utisak je dodatno pojačan čvrstom betonskom podlogom i krakom na jednoj strani, i finim trouglastim staklenim panelima na drugoj. Na zgradi nalazimo prozirne i mat trouglaste panele koji formiraju ravnu površinu na južnom kraju zgrade i talasastu teksturu koja priziva vodu na severnom kraju zgrade. Ovaj izbor dizajna imao je za cilj da vizuelno razbije veličinu zgrade. Drugi aspekt je bio napor da se efikasno iskoristi dnevna svetlost, senka i pogled na reku Šeld, grad i samu luku.

Jedan od izazova projekta bio je da se nijedna fasada prvobitne zgrade Vatrogasnog doma ne pokrije, jer je uvrštena na listu zaštićenih spomenika. Zbog toga je bilo neophodno proširiti zgradu iznad krova prvobitne zgrade. Centralno dvorište nekadašnjeg Vatrogasnog doma takođe je zastakljeno i sada čini glavni prijemni deo cele zgrade.

Saint-Gobain se sa ponosom pridružio projektu i isporučio visokokvalitetno staklo za realizaciju ovog „blistavog staklenog oblaka“. Fasada ove nove zgrade sastoji se od stakla Saint-Gobain COOL-LITE® KS 147 sa 14 različitih Silver Acoustic / Silence kompozicija.

Ovo moderno akustično staklo štiti unutrašnjost zgrade od ometajuće buke spolja, stvarajući na taj način udobne uslove za efikasan rad i život unutar zgrade. Ova stakla su kombinovana sa staklima iz linije proizvoda COOL-LITE®, koje se ističu u sposobnosti da efikasno regulišu sunčevo zračenje. Dakle, za vrhunske rezultate je korišćeno nekoliko dostupnih varijanti multifunkcionalnog zastakljivanja.

„Spandrel“ staklo je korišćeno i za sakrivanje građevinskih elemenata i materijala tako da se ne vide sa spoljašnje strane objekta. Za ovu svrhu, Saint-Gobain je obezbedio izolovano staklo sa printom EMALIT EVOLUTION, ali sa nultim sadržajem olova u nanetom premazu. Rezultat je obojeno i mat staklo, koje je vizuelno veoma stabilno i na taj način obezbeđuje ujednačen i estetski čist izgled svih obojenih panela. Kao osnovno staklo korišćena su ukupno tri različita proizvoda:

  • PLANICELAR, za povećanje solarnih dobitaka i za promovisanje visoke transmisije svetlosti
  • DIAMANT, zbog svog atraktivnog izgleda, visoke propustljivosti svetlosti i drugih optičkih kvaliteta,
  • ANTELIO SILVER, ne samo zbog svoje sposobnosti da reguliše sunčevo zračenje, već i zahvaljujući specijalnom premazu koji obezbeđuje ujednačen i kompletan izgled.

Takođe zahvaljujući Saint-Gobain proizvodima, projekat je dobio sertifikat BREEAM „VERY GOOD”.

Korišćeni materijali:
  • Saint-Gobain Glass: staklo Saint-Gobain COOL-LITE® KS 147 sa 14 različitih kompozicija Silver Acoustic / Silence, skla COOL-LITE®, staklo sa tretmanom “spandrel”, izolaciono staklo sa printom EMALIT EVOLUTION, PLANICLEAR, DIAMANT, ANTELIO SILVER