Stadion Al Wakrah, Katar

Stadion Al Wakrah, Katar reference image

Kompanija Saint-Gobain je dala značajan doprinos izgradnji stadiona Al-Wakrah u Kataru, koji je bio domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu u novembru 2022. godine.

Stadion ima kapacitet od neverovatnih 40.777 mesta i cela izgradnja je trajala 34 meseca. Nalazi se u blizini glavnog grada Katara Dohe i inaugurisan je nešto više od tri godine pre šampionata. Tim Zahe Hadid odgovoran je za elegantni izgled koji je napravljen po uzoru na dhow, tradicionalni katarski ribarski čamac.

U ime Saint-Gobain-a, više od 100.000 m² Kimmco-Isover staklene vune je obezbeđeno za izolaciju vodovodnih cevi i sistema za klimatizaciju. Zbog opasnosti od prevelike toplote, stadion je opremljen opsežnim ventilacionim sistemom koji obezbeđuje da temperatura na terenu ne pređe 22 °C, kao i krovom koji se može uvući za 30 minuta.  

Ostali korišćeni materijali su 3.000t Weber maltera i podne obloge, 2.000 m² Rigips FireStop gipsane ploče i 300 m² Vetrotech vatrostalnog zastakljivanja. PAM je takođe isporučio 8,2 km cevi za cevnu infrastrukturu koja se nalazi pored sportskog kompleksa za snabdevanje pijaćom vodom i sakupljanje otpadnih voda. Stadion Al-Wakrah bio je domaćin utakmica do četvrtfinala takmičenja.

Korišćeni materijali:
  • Kimmco-Isover:  staklena vuna
  • Weber: malter
  • Rigips: gipsane ploče Rigips FireStop
  • PAM: cevovod
Stadion Al Wakrah, Katar reference image 1
Stadion Al Wakrah, Katar reference image 2