Wangjing SOHO

Wangjing SOHO

Slavni svetski arhitekta Zaha Hadid kreirala je modernu građevinu Wangjing Soho, koja se nalazi u četvrti Čaojang u Pekingu. Postala je poslovni epicentar četvrti. Ovaj višenamenski kompleks sastoji se od tri tornja visine 118, 127 i 200 m, oblikovanih poput tri „planine“, koji povezuju zgradu sa okolinom i kreiraju vezu sa novim javnim parkom površine 60.000 m2. Dizajniran je tako da obezbeđuje prirodno dnevno svetlo u svakoj zgradi iz svih pravaca. Fluidna forma tornjeva doprinosi da se izgled zgrade menjaiz različitih uglova – ponekad izgledaju kao pojedinačne građevine, dok se s druge strane doživljava kao jedna celina. 

Ukupna površina kompleksa iznosi 560.000 m2. Veliki javni prostori uključuju park, bašte, aktivne zone i vodene elemente. Nadzemna površina obuhvata 392.265 m2, dok podzemni nivoi imaju ukupno 129.000 m2 i uključuju parking za 8.256 bicikala. U podzemnom parkingu su takođe predviđeni prostori za punjenje električnih i hibridnih vozila. Prozori na svakom spratu tornjeva se mogu otvoriti kako bi omogućili prirodnu ventilaciju.

Isover proizvodi su korišćeni u HVAC sistemu za toranj 1 i 3, ukupno oko 40.000 m2. 

Dvostruki izolacioni niskoemisioni sistemi stakla i horizontalne trake od belih aluminijumskih spoljnih žaluzina služe kao zaštita od sunca i sakupljanje kišnice. Izolacija omotača zgrada smanjuje potrebu za grejanjem i hlađenjem, a tehnički sistemi su takođe osmišljeni kako bi smanjili emisiju, potrošnju vode za piće i energetsku potrošnju u ekstremnim pekinškim vremenskim uslovima. Simulacioni testovi za Wangjing SOHO pokazuju smanjenje potrošnje vode za piće za 42% i smanjenje energetskih troškova za 12,8% u poređenju sa standardnim zgradama.

Unutrašnji prostori su prilagodljivi za različite namene, dok atrijum ima tri nivoa, sa maloprodajnim prostorima, restoranima i kafićima – njihova konfiguracija stvara „pešačku zonu“. Segmenti spoljašnjosti zgrade su obavijeni trakama belog aluminijuma, koje deluju kao solarna zaštita od sunca, ali takođe ulepšavaju zgradu i pojednostavljuju njeno održavanje.