Treće izdanje projekta Ekoopština

Ambasada Francuske u Srbiji, partneri, Ministarstvo zaštite životne sredine i Delegacija Evropske unije objavili su u Ambasadi Francuske početak trećeg ciklusa konkursa za održive gradove „Ekoopština“. Reč je o platformi za razgovore i razmenu iskustava između lokalnih samouprava, kompanija i institucija u oblasti borbe protiv klimatskih promena, ali služi i da se gradovima i opštinama pruži podrška kako bi u potpunosti odigrali svoju ulogu u ekološkoj tranziciji u Francuskoj i u Srbiji.

Nj. e. Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji, izražava zadovoljstvo što se takmičenje dobro uklopilo u pejzaž i danas predstavlja stub saradnje između Francuske i Srbije.

„Timovi ambasade imaju za cilj da nastave sa valorizacijom lokalnih zajednica u Srbiji u njihovom upravljanju pitanjima životne sredine kroz različite kategorije konkursa ʿEkoopštinaʾ. Ovo takmičenje se obraća i mladim generacijama i njihovim profesorima u okviru razvijanja ekološke i građanske svesti. Neophodno je podsetiti da je borba protiv klimatskih promena i zaštita planete Zemlje misija svih i hitnost koja se mora rešiti. Angažovanje partnera i timova u protekle 2 godine u vezi sa konkursom ʿEkoopštinaʾ donosi rezultate. Više od 100 gradova je apliciralo, skoro 700 službenika i izabranih predstavnika je učestvovalo na seminarima, a nekoliko stotina dece je učestvovalo i komuniciralo o svojim projektima u svojim školama“, izjavio je ambasador Košar pozdravljajući sve pobedničke gradove prethodnih izdanja.

„Kompanija Saint–Gobain je sa posebnim zadovoljstvom prihvatila učešće u nastavku projekta ʿEkoopštinaʾ. Do sada se pokazalo da ova forma projekta pruža veliki podsticaj, kako lokalnim samoupravama tako i mladim naraštajima koje prihvataju promene, žele inovacije i idu u korak sa vremenom. Za našu kompaniju, kao građevinsku kompaniju koja više od 350 godina osluškuje potrebe društva uvodeći inovativna rešenja i koja je posvećena održivom građevinarstvu i energetskoj efikasnosti, inicijativa ʿEkoopštinaʾ prepoznata je kao idealan projekat. Svrha poslovanja naše kompanije oslikana je kroz slogan ʿMaking the world a better homeʾ, što dodatno potvrđuje da je Saint-Gobain usklađen sa osnovnom idejom ovog projekta. Verujem da će se, kao i do sada, uključiti mnogo gradova i opština i da će projekat imati uticaj prvenstveno na njihovu lokalnu sredinu, ali i na zemlju u celini. Ovakvi projekti pružaju perspektivu za nove generacije“, rekao je Vladan Ilić, generalni direktor kompanije Saint-Gobain za Srbiju.

Prethodna dva izdanja projekta „Ekoopština“ omogućila su da predstavnici šesnaest gradova i opština iz Srbije posete Pariz, Lil, Nicu, Klermon Feran i Lans, i da obiđu postrojenja i fabrike za preradu otpada i prečišćavanje vode, pilot projekte i gradske kvartove građene uz primenu principa energetske efikasnosti, kao i gradove lidere u održivoj urbanoj mobilnosti. Četiri osnovne škole iz Srbije koje su pobedile u kategoriji „Zelene škole“ dobile su opremu za sportske sale, što je učenicima ovih škola pružilo bolje uslove za bavljenje sportom.