Prezentovanje pred kolegama i profesorima je neverovatno iskustvo

ASC intervju Iva Živković

Pobedom na nacionalnom nivou takmičenja 2023. godine, Iva Živković je imala tu čast da predstavlja Srbiju na internacionalnom takmičenju u Lisabonu. Iva savetuje da od postavljanja samog koncepta pa sve do prezentovanja projekta, treba razmišljati o energetskoj efikasnosti.

Vaš pobednički projekat „Lisbon mosaic“ na nacionalnom takmičenju ASC predstavlja fuziju inspiracija proizašlih iz tradicionalne i savremene arhitekture Lisabona. Na koji način ste pristupili projektnom zadatku tokom pripreme?

Ideja je bila nasloniti se na arhitektonski kontekst bliskog okruženja, u kojem je prisutna i tradicionalna arhitektura, kao i neka monumentalna dela savremene arhitekture. Otuda je zgrada formirana kao niz gradskih kuća, po koloritu i oblikovanju inspirisanih tradicionalnom arhitekturom. Zgrada je „obmotana“ belom betonskom opnom, koja je nastala kao odgovor na pročišćenu savremenu arhitekturu koju su za EDP u bliskom okruženju osmislili Aires Mateus i Alehandro Aravena.

ASC_intervju_Iva_Zivkovic_02

Da biste bolje „osetili“ zadatak projekta, šta Vam je od elemenata bilo potrebno, da li ste istraživali kulturu, tradiciju i arhitekturu Lisabona?

Čini mi se da mi je u tome najviše pomoglo to što sam godinu dana ranije imala priliku da posetim Lisabon i bila sam potpuno oduševljena, a taj utisak me držao sve vreme dok sam radila na ovom projektu. Dodatno sam istraživala dinamiku života stanovnika Lisabona, klimatske prilike i tradiciju, kako bih pokušala da stvorim arhitekturu koja odgovara karakteru Lisabona i njegovih stanovnika.

Koliko dugo ste radili na projektu i da li ste ga u finalu menjali?

Projekat je rađen u sklopu master završnog rada na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, tako da su pripreme počele prilično kasno, tek početkom februara, i na projektu sam uz pomoć mentora aktivno radila do 12. aprila, kada je bila zakazana predaja za nacionalni nivo takmičenja. Projekat se razvijao poprilično linearno, što zbog kratkog roka, što zbog činjenice da sam od samog početka rada imala jasnu viziju šta želim da projekat finalno postane. Međutim, kako je projekat deo mog master završnog rada, on je pretpeo neke promene nakon završetka samog takmičenja.

S obzirom da niste timski radili, koliko su Vam značile instrukcije profesora/mentora?

Profesor Dušan Ignjatović, docent Bojana Zeković i asistent Nikola Miletić su mi bili podrška tokom čitavog rada. Pomogli su da sprovedem svoju ideju u delo, da je bolje razumem i da unapredim tehničke aspekte projekta.

Da li ste pre početka zadatka pregledali arhivu radova sa ranijih internacionalnih takmičenja?

Arhiva radova mi je koristila kako na samom početku, kao i tokom čitavog procesa. Tražila sam inspiraciju za prezentaciju samog projekta i koncepta, što je jedan od najvažnijih aspekata finalne predaje.

Velika je čast predstavljati zemlju na internacionalnom takmičenju, upoznati kolege iz drugih zemalja, sagledati njihovo viđenje postavljenog zadatka, razmeniti iskustva.  Šta je Vama lično doneo put u Lisabon?

ASC_intervju_Iva_Zivkovic_03

U Lisabonu sam upoznala brojne kolege iz raznih zemalja sveta i imala priliku da vidim najrazličitije pristupe temi, kao i da uočim na koji način se razlikuju pristupi radu na različitim školama arhitekture u svetu. Prezentovati pred brojnim talentovanim ljudima i profesorima sa svih strana sveta, neverovatno je iskustvo samo po sebi.

Da li ste poneli neka iskustva iz Lisabona koja možete da primenite, i koja bi bila Vaša poruka kolegama koji će se u budućnosti prijaviti za takmičenja, na šta da obrate pažnju?

Aspekt energetske efikasnosti je ključni deo samog zadatka, te ga je važno inkorporirati u sâm koncept. Trudila sam se od samog početka da uključim što veći broj aktivnih i pasivnih metoda održivosti, međutim nisam zadovoljna nivoom razrade koji sam postigla, što zbog kratkog vremena, što zbog toga što sam radila sama. Tako da je moj savet da od postavljanja samog koncepta pa sve do prezentovanja projekta, treba razmišljati o energetskoj efikasnosti. Takođe, mislim da je dobra ideja pronaći neki interesantan detalj koji bi mnogima promakao, razraditi i prikazati svoju ideju kroz neki specifičan ambijent.