20 godina promovišemo ideju o održivom građevinarstu u Srbiji

ASC intervju Vladan Ilić

Pre dvadeset godina je u Srbiji osmišljen koncept studentskog takmičenja koje promoviše visoke standarde komfora, održivosti i energetske efikasnosti u oblasti građevinarstva i arhitekture. Ideja je potekla od tima iz Srbije i usvojena na nivou Saint-Gobain grupe, koja je već sledeće, 2005. godine, proširila takmičenje na internacionalni nivo. Danas ovo takmičenje okuplja više od 1.300 studenata iz celog sveta, sa 167 univerziteta i iz 30 zemalja. Pitali smo Vladana Ilića, generalnog direktora Saint-Gobain za Srbiju i Crnu Goru, koliko je ovo takmičenje značajno, kako za mlade tako i za samu Grupu.

Šta je bio cilj te 2004. godine, kada je studentsko takmičenje pokrenuto?

Naša grupa je 2004. pokrenula Multi-Comfort koncept, osnovan sa ciljem da promoviše Saint-Gobain inovativna rešenja koja doprinose najvećoj mogućoj udobnosti življenja, bez negativnog uticaja na životnu sredinu. Vođeni ovim konceptom, članovi srpskog tima su osnovali studentsko takmičenje sa željom da se ojača sinergija između akademskog rada i privrede pri edukaciji mladih o značaju održivog građevinarstva. Već dve decenije aktivno promovišemo ideju održivog građevinarstva u Srbiji, kroz privredne aktivnosti, ali i kroz aktivnosti kao što je studentsko takmičenje, koje se nekada zvalo Isover Multi-Comfort House Student Contest, a danas Saint-Gobain Architecture Student Contest.

Koliko je to takmičenje značajno za studente i koje su njegove prednosti?

Ovo je prava prilika da studenti dobiju mogućnost da nadograde znanje, ali i da pokažu sopstvenu kreativnost, prezentacione veštine i da testiraju sebe i sve što su do sada naučili, poredeći se sa kolegama iz celog sveta. Učešćem u ASC takmičenju učesnici stiču bolju sliku o sopstvenom potencijalu, a kritike stručnog žirija mogu da im pomognu da se razviju u profesionalnom smislu. Verovatno najvažniju prednost ovakvih takmičenja predstavlja širenje mreže poznanstava, koja će im biti od velike koristi tokom daljeg razvoja karijere.

Mnogi učesnici su danas uspešni poslovni ljudi. Da li se može napraviti paralela između razvoja kompanije u Srbiji i tih ljudi, nekada perspektivnih a sada već vrlo uspešnih?

Divan je osećaj kada shvatite da su nekadašnji učesnici ovog takmičenja danas vrhunske arhitekte. Neki od njih su karijeru usmerili ka akademskom radu u arhitekturi i zajedničkim snagama promovišemo rad Saveta zelene gradnje Srbije i projekte kao što je „Ekoopština“. Biću slobodan da kažem da smo zajedno rasli, sa istim ciljem, a to je da učinimo naše okruženje boljim, udobnijim, zdravijim mestom za život, a u isto vreme da ga sačuvamo za buduće generacije.

Da li se sprema proslava na internacionalnom nivou?

Imajući u vidu da je na osnovu inicijative našeg tima Saint-Gobain grupa organizovala prvo internacionalno tamičenje 2005. godine, u Francuskoj već teku pripreme za sledeću godinu, kada će biti obeležen jubilej internacionalnog takmičenja. Siguran sam da će biti posebno i svečano. Koristim priliku da pozovem profesore i studente arhitekture da prate novosti koje će grupa objavljivati na zvaničnom sajtu takmičenja.